“Als Twitter ‘s ochtends zou gaan’, laten we zeggen dat dit allemaal – al het bewijs uit de eerste hand van wreedheden of potentiële oorlogsmisdaden, en al dit potentiële bewijs – gewoon zou verdwijnen”, zegt Ciaran O’Connor, senior analist bij het Institute for Strategic Dialogue (ISD), een wereldwijde denktank. Informatie die is verzameld met behulp van open source-intelligentie, bekend als OSINT, is gebruikt om vervolgingen voor oorlogsmisdaden te ondersteunen en fungeert als een verslag van gebeurtenissen lang nadat het menselijk geheugen vervaagt.
Een deel van wat de potentiële ineenstorting van Twitter uniek uitdagend maakt, is dat het “digitale openbare plein” is gebouwd op de servers van een privébedrijf, zegt O’Connors collega Elise Thomas, senior OSINT-analist bij de ISD. Het is een probleem waar we de komende decennia nog vaak mee te maken zullen krijgen, zegt ze: “Dit is misschien wel de eerste echt grote test daarvan.”
De alomtegenwoordigheid van Twitter, de acceptatie door bijna een kwart miljard gebruikers in de afgelopen 16 jaar, en zijn status als een de facto openbaar archief, hebben het tot een goudmijn aan informatie gemaakt, zegt Thomas.
“In zekere zin vertegenwoordigt dit een enorme kans voor toekomstige historici – we hebben nog nooit de capaciteit gehad om zoveel gegevens over een eerder tijdperk in de geschiedenis vast te leggen”, legt ze uit. Maar die enorme schaal vormt een enorm opslagprobleem voor organisaties.
Acht jaar lang nam de Amerikaanse Library of Congress het op zich om alle tweets openbaar bij te houden, maar het is gestopt in 2018, in plaats daarvan slechts een klein aantal berichten van accounts te selecteren om vast te leggen. “Het heeft nooit gewerkt”, zegt William Kilbride, uitvoerend directeur van de Digital Preservation Coalition. De gegevens die de bibliotheek moest opslaan waren te groot, het volume dat uit de brandslang kwam te groot. ‘Laat me dat in context plaatsen: het is de Library of Congress. Ze hadden de beste expertise op dit gebied. Als de Library of Congress het niet kan, zegt dat iets heel belangrijks”, zegt hij.
Dat is problematisch, want Twitter wemelt van de belangrijke inhoud van de afgelopen 16 jaar die de historici van morgen zou kunnen helpen de wereld van vandaag te begrijpen.