Portofoons voor verschillende doeleinden
Wanneer je van plan bent een portofoon aan te schaffen, is het belangrijk om eerst helder te hebben waarvoor je hem nodig hebt zodat je weet welke portofoon het best bij je past. Je kan een portofoon voor veel verschillende doeleinden inzetten. Zo zie je portofoons op de zakelijke markt veel gebruikt worden in de industrie, maar ook in de Retail. Een industriële werkomgeving kan gevaarlijk zijn. Vlot en veilig communiceren is dus belangrijk. Daarbij wil je dus een groot bereik hebben en niet dat andere op dezelfde frequentie actief kunnen zijn als jij. In de Retail is het bereik vaak een stuk minder belangrijk doordat de collega’s over het algemeen binnen een straal van enkele honderd meters zijn. De vereiste voor een portofoon zijn in beide branches dus verschillend. Dit geldt voor nog een tal van branches die gebruik maken van een portofoon. Vandaar dat het belangrijk is voor welk doeleinde je de portofoon gebruiken wilt.
Portofoons vergelijken
Om de beste portofoon voor jou te kunnen kiezen, moet je ze met elkaar vergelijken. Zodat je precies kunt zien welke portofoon het best bij je past. Een portofoon kan je vergelijken op de volgende punten:
· Bereik
· Stand-by tijd
· Licentie
· VOX
· Prijs
Bereik portofoons
Uiteraard speelt het bereik van een portofoon een belangrijke rol. Zo heb je bijvoorbeeld Motorola portofoons met een bereik van 1 a 2 kilometer, maar ook met een bereik van 10 kilometer. Uiteraard hangt het bereik ook nauw samen met waar jij je bevind. In een open vlakte is het bereik beter dan in een stad waarbij de gebouwen het signaal kunnen blokken.
Stand-by tijd portofoons
Wanneer je dagelijks gebruikt maakt van een portofoon, wil je niet dat je deze halverwege de dag alweer moet opladen. Uiteraard hangt dit gedeeltelijk af van hoe intensief je hem gebruikt, maar ook de tijd dat je hem niet gebruikt, stand-by tijd, is belangrijk. Zo heb je Motorola en Kenwood portofoons met een stand-by tijd van 18 tot wel 24 uur.
Portofoons met en zonder licentie
Portofoons maken doorgaans gebruik van openbare frequenties. Iedereen op dezelfde frequentie kan met elkaar communiceren. Wil je dit niet, dan heb je een portofoon met licentie nodig. Hierbij krijg je een eigen beveiligd netwerk waarbij geen andere, ongewenste gebruiker, kan deelnemen in de conversatie. Voor een licentie dien je wel flink te betalen en er zitten daarbij ook maandelijkse abonnementskosten aan verbonden.
Portofoons met VOX
Bij een portofoon moet je normaliter eerst een knop indrukken om te kunnen spreken. Bij portofoons met een VOX functie is het mogelijk om via een oortje of headset te communiceren zonder dat je hiervoor op de knop te hoeven drukken. Hierdoor word je portofoon alleen maar actief als je begint met praten en staat die verder stand-by.
Prijs portofoons
Ook niet geheel onbelangrijk is het budget wat je over hebt voor een portofoon. Wanneer je opzoek gaat naar een portofoon, zul je zien dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende prijsklassen. Zo kan je al een portofoon kopen rond de honderd euro, maar ze zijn ook verkrijgbaar voor meer dan duizend euro. De portofoons met licentie zijn doorgaans iets luxer. Wat de kosten voor een portofoon zijn, hangt dus grotendeels af van je wensen en eisen.